Kako je nekad bilo

Prije 50 - 60 godinaDanas
Prognoza vremena
Predvečer se gledalo u nebo: ako je nebo bez oblaka i sutra će biti sunčan dan, ali ako sunce zađe u oblak sutra će se naoblačiti.
Ako je oblačno i kišovito pa u večer lampa (sijeva) iza otočića Mrkana reklo bi se "zove buru".
Slušamo vremensku prognozu na radiju, televiziji ili Internetu, čak i za nekoliko dana unaprijed. Nitko više ne procjenjuje sam.
Komunikacija
Ako bi se nekoga moralo zvati iz kuće u baštinu ili ga je u mlinici došao red za samljet masline, zvalo se glasno, a ako je daleko koristila se velika špijerlica (lijevak) takozvani "portavoće".Sada se koristi mobitel.
Ribanje
Nedjeljom i svecom uranilo bi se skupit iskara (rak samac) pa na ribanje s kraja. Za kalamuću je služila duga trstika, na njoj vezana pandivera a na njoj udica. Znale su se "poste" pa bi se
uhvatilo dosta ribe.
Trstiku je zamijenio blinker, riba se iz barke a na barci je i motor. Pribora je mnoštvo: pendula, mreža, parangal, vrša i.t.d. Ribar odmoran pođe a odmorniji se vrati, a bude i ribe, samo benzina je skupa a s tim i zabava.
Domaćinstvo
Domaćice su rano ustajale te umijesile kruh i ostavile komadić tijesta kao kvasac za sutra. Objed se kuhao bar dva sata naravno na ognjištu a na žaru gdje se kuhalo stavio bi se peći kruh. Domaćica dolazi s posla u kasno poslijepodne te kupuje kruh u prodavaonici. Što je planirala za objed stavlja u expres lonac te je za pola sata objed na stolu. Ponekad se kupi i gotova hrana pa se samo ugrije u mikrovalnoj pećnici.
Rad u domaćinstvu
Mladi par je poslije vjenčanja živio s njegovim roditeljima. Ponekad je bilo i više članova domaćinstva. Očekivalo se od mlade nevjeste da prva ustaje i počne s kućanskim poslovima. Onda ona ide u baštinu a svekrva ostaje kuhati. Poslije rođenja djece opet mlada nevjesta radi a svekrva kuha i čuva djecu.Mladi se svakako žele osamostaliti te iznajmiti stan ako nemaju očevu kuću gdje će samostalno živjeti. Djete se prije odlaska na posao odvozi u vrtić a poslije posla se uzima u vrtiću. Baba i djed rijetko viđaju djecu i unuke.
Rođenje djeteta
Kad se prolazi ispred kuće vidi se da se tu rodilo dijete. Naime, svaki dan se suše pelene, benkice, podmečići, pasovi. Pralo se na ruke, nije bilo perilice rublja. Rodilja nije smjela 40 dana ništa radit s vodom pa ni prati prati robu nego bi to radila svekrva ili majka. Sada se kupuju pelene za jednokratnu upotrebu pa nema pranja a mlada žena sve radi samostalno tako da pomoć svekrve nije potrebna.
Garderoba
Živjelo se oskudno. Imalo se malo bolje za na Misu, a lošije za "svaki dan" također i djeca za u školu. Rasparano roba se krpila a bila je uzrečica koja se odnosila na žene:"krpež i trpež kuću drži" (treba
krpiti robu i trpjeti u porodici).
Bila su teška vremena i velika nestašica od svega. Mladiću se dalo sašiti odijelo za vjenčanje te ga je morao čuvati za posebne prilike tako da bi se u šali reklo da se to odijelo čuva za ukopa.
Nema više krojača ni šnajderica. Konfekcija je preuzela prodaju gotove robe a garderobe sada ima u izobilju. Nitko ni ne misli da nešto rasparano okrpi. Za svako godišnje doba kupuje se gotova odjeća te se prati moda.
Željko Marčinko, posljednji krojač u Gradu, 31.ožujka odlazi u mirovinu.(podatak iz dubrovačkog vjesnika).
Rodbinska povezanost po nazivima u užoj obitelji

- ženi je muževa majka svekrva
- mužu je ženina majka punica
- ženi je mužev otac svekar
- mužu je ženin otac punac
- ženinim roditeljima muž od kćeri je zet
- muževim roditeljima žena od sina je nevjesta, također i ostalim ukućanima.
- ženi je mužev brat đever, a sestra zaova
- žena je muževe roditelje oslovljavala s mama i tata, kao i muž ženine roditelje.
- djeca su svoje roditelje zvali mama i tata,
- njihove roditelje baba i đedo,
- svi ostali su bili dundo i tetka.