Zabava

Klapa Vrnut

Moj suprug Pero i njegov brat Stijepo voljeli su izlaske i provode. Lijepo su pjevali pa bi u društvu svojih vršnjaka često pjevali dalmatinske pjesme. Pjesme su učili sami u nas u kući uz pomoć gramofonskih ploča i kazeta. Kupovali su najbolje dalmatinske pjesme od Petra Bralića.
1970. godine u hotelu “Orlando” gostovao je zagrebački pjevač zabavne glazbe Vice Vukov. Naši su pjevali preko puta u gostionici “Nacional” pa im se i Vice poslije nastupa pridružio. Tako su došli na ideju da osnuju klapu, te su joj dali ime VRNUT. Prvi pjevači klape bili su: Pero Duper, Stijepo Duper, Nino Guljelmović iz Solina, Pero Bolotin i Vlaho Brčić. Nakon izvjesnog vremena pridružili su im se Miše Bego iz donjih Mlina, te Miše Bego s Trgovišta.
Počeli su ih pozivat i vlasnici restorana kad bi imali posebne goste, a najčešće su pjevali u “Studencu”. Sve je to bilo amaterski, besplatno, za svoj gušt, a jedina plaća je bio tratamenat od samih gostiju. Često bi na stol došlo toliko pića da bi im konobar sačuvao za drugi put kad dođu.
Negdje sedamdesetih godina dogovorili su se i sami platili poduku, a učio ih je moj rođak Nikolaj Žličar, koji je u to doba bio na muzičkoj akademiji. Preko ljeta je živio u Gradu.
Desetak godina kasnije pridružila su im se još tri mlađa pjevača, ali oni su htjeli komercijalizirati nastupe pa su uveli disciplinu, probe u određeno vrijeme, čak su se naručila i odijela. Pero Duper je prvi napustio klapu jer mu nijesu odgovarale obaveze. Poslije njega malo po malo razišli su se svi.