Konavle

Baldo Balunče Radović

poskok nakon presvlacenja
Poskok (Vipera ammodytes) - http://www.bvo.zadweb.biz.hr/

U Čilipima (Konavle) živio je Baldo (Balunče) Radović. Imao je nevjerojatnu moć liječenja od ugriza zmije a često je pomoć pružao i bez neposrednog kontakta. Ponekad su to bila djeca pa kad bi se dogodilo onda brzo na konja (mnogi i pješke) pa u Balunče da spasi dijete. Čak se nije moralo odvoditi dijete kojega je upekla zmija nego samo reći kako se dijete zove. On bi rekao: “odmori se i ne brini djete ti je dobro”. Bilo je važno da zmija nije ubijena.
Prije su se često u udaljenim baštinama gradile kućarice od kamenja pokrivene pločama da se ljudi mogu skloniti od kiše kad ih zatekne u baštini. Jednom prilikom sklonilo se nekoliko momčića u kućaricu pa se slučajno tu zatekao i Balunče. Oni su mu se počeli izrugivati jer nijesu vjerovali da on može dozvati zmije posebnim zviždukom.
Dodijali su mu a kiša sve jače pada te ih on pita kako bi bilo da oni malo okisnu. I dalje se nijesu prestajali rugat, te on počne zviždukati a zmije izlaze između kamenja od kućarice. Čim su to momci vidjeli pobjegli su na kišu, pustio ih je da okisnu pa je zmije opet vratio a njih pozvao unutra.
Govorio je da na Sniježnici ima jedna velika zmija ali je toliko zastrašujuće velika da se nebi usudio pozvati je bez još jednog čovjeka koji ima istu moć kao on.
Također je liječio i životinje. U to doba nije bilo veterinara niti se posvećivala neka posebna pažnja stoci. Jedna djevojčica u Ljutoj (također u Konavlima) čuvala je na paši dvije krave. Nakon izvjesnog vremena primjetila je da s kravama nešto nije u redu. Bile su nemirne, napuhali se stomci i počela je ići pjena na usta. Mala se prepala da će krave krepati te je brzo pozvala oca a on u Balunče u Čilipe pješke. Čim je onako umoran i brižan rekao što se dogodilo Balunče mu govori: “stani malo sjedni i odmori se krave će biti dobro”. Prošlo je nekoliko vremena dok se on opet pješke vratio doma a krave u košari zdrave.
To svoje umijeće nije ostavio u nasljeđe ni sinu ni kćeri nego nevjesti jer ona nije bjestimala. Prenio joj je mnogo toga ali ne i dozivanje zmija jer ako ih nebi mogla vratiti bilo bi opasno.
Sjećam se da se o Baldu Radoviću govorilo s puno poštovanja.
Moram napomenuti da je to sve radio besplatno samo da bi ljudima pomogao.
P.S. Ako netko ima još neke priče i podatke molim ga mi javi, rado ću upotpuniti ovaj tekst.