Mlini

Obitelj Handabaka u Mlinima

Sa zadovoljstvom sam primio nadopunu teksta kojeg je napisao moj pokojni otac o obiteljima u Mlinima. Očito otac nije imao sjećanja i znanja o obitelji Handabaka pa je dragi prijatelj Pavo Handabaka napisao kraći tekst.

Nikola Duper

Obitelj Handabaka u kuću “podamlinima” došla je 1846. ženidbom Handabake za jednu od kćeri obitelji Stanić. Tu se rodio (mislim 1848.) moj pradjed Ivo Handabaka koji se oženio za Anu Kanjuo i s njom je imao troje djece: Iva, Niku i Pava.

Tijekom svog boravka u Župi češki slikar Jaroslav Čermak naslikao je sliku pod naslovom Černohorska domacnost na kojoj je nekoliko mjeseca stara djevojčica Ane Kanjuo na rukama svoje majke rođene Matičević iz Kupara. Naravno da se nije radilo o Crnogorskoj obitelji ali je umjetnik tu sliku tako nazvao. Slika se nalazi u muzeju u Plzenu.

Ivo (r. 1887.) je oženio Anu Duplica a imali su sina Iva i kćer Anku. Ivo je umrlo vrlo mlad a Anka se udala za Iliju Handabaka s Brašine s kojim je imala dvoje djece, Iva i Maru.

Nike (r. 1889.) je umrla vrlo mlada u dvadeset prvoj godini.

Pavo, moj nono, (r. 1892.) je oženio Anu Božović iz Solina s kojom je imao troje djece: Antuna (r. 1920. +2003), Anu – Ninu (r. 1923. +2017.) i Ivušu (r. 1925. +1989.).

Antun se oženio za Katicu Nardelli, djeca Pavo i Jozo.

Nine se udala za Pera Perić, sin Boško.

Ivuša se nije ženio i službeno nema djece.

Pavo Handabaka, X 2020.