Župski karnevo 1981. – 2012.

Župski karnevo je na jedan lijepi način obilježio moju mladost kao, prije ujedinjenja župskih karnevala, i Mlinarski karnevo. Tada je bilo malo drugih zabava pa je Karnevo značio vrijeme prekrasne zabave za djecu, mlade a naročito odrasle.

Vrlo rano sam kupio video kameru i tako snimio Župski karnevo 1984. godine. Srećom je VHS snimka preživjela pa sam je prije nekoliko godina digitalizirao i postavio na Youtube.

Župski karnevo 1984. godine

1987. godine, negdje u studenom, sam otišao živjeti u Italiju ali moj dragi prijatelj i rođak Miše Galjuf je znao da sam vazda zainteresiran za karnevalske zajebancije pa mi je redovito slao tekstove. Tako sam se u tuđini slatko smijao i uživao u tom malom prostoru slobode bivše države. Ova zbirka je nastala tako što sam tekstove s ljubavlju čuvao, a prije nekoliko godina i digitalizirao. Ipak, nisam ih imao sve pa su mi pomogli s njihovim kopijama Braco Grbić i, naravno, opet Miše Galjuf. Međutim, nedostaju 1998., 2002. i 2005. godina pa ako ih netko ima neka mi javi jer bi rado kompletirao ovu malu zbirku.

Sve tekstove možete pogledati, tako što ćete kliknuti na godinu, kao i skinuti ako kliknete na “Preuzmi”. Uživajte u britkom humoru i satiri karnevala koji je i u komunizmu imao hrabrost, a i slobodu, simpatično se narugati tadašnjim moćnicima i, naravno, svima ostalima. Cenzuru, i nestanak karnevala kojeg je poznavala cijela Jugoslavija, doživio je u slobodnoj i demokratskoj Hrvatskoj.

Gospođo, molim vas, kako ocjenjujete stanje nacije za minule vladavine KraDeZe-ove kleptokracije?

‘bem te, demokracijo,
politokracijo,
mafiokracijo,
izgubjena nacijo…
Kad vlast izgubi ratio,
ostada nam felatio!

Župski karnevo 2012.